Houby v kuchyni
Lidé rádi připravují pokrmy z hub. Tato jídla vynikají typickou chutí a vůní, jež prospívá našemu zdraví. Proč tomu tak je? Houby totiž obsahují velmi důležité chuťové a vonné látky, které podporují v lidském organismu vyměšování zažívacích šťáv. Z tohoto důvodu jsou houby považovány za pochutinu, též za originální koření. Právě stěny buněk hub se skládají z nestravitelné látky zvané chitin. Ten způsobuje zrychlení pohybu střev, což má za následek mnohem lepší trávení.
Houby disponují určitým množstvím bílkovin, glycidy, esenciálními aminokyselinami, nerostnými solemi, provitamíny A-karoten, vitamíny skupiny B a D. Zastoupeny jsou tu i stopové prvky v různém měříku, jako je mangan, zinek, železo, draslík, fosfor, sodík a vápník. Ale houby mají nízký obsah sacharidů. Zato se mohou pochlubit celou řadou přírodních látek, které příznivě působí na lidské nemoci. Houby za syrova tvoří devadesát pět procent vody. Při sušení se v nich tato tekutina zcela vypaří.
V české kuchyni se zpracovávají různé druhy jedlých hub. Přinesené houby se ihned důkladně očistí, zbaví se nečistot, drobných částí v podobě listí a trávy. Tuto očistu dělají houbaři již při sběru, ale ne všichni se tomu věnují. Někteří si to nechávají až na doma. Poté houby je možné zpracovávat několika standardními postupy a to sušením, mražením a zavařováním.
Než se houby začnou sušit, musí se nakrájet na tenké plátky. Ty se pak vkládají buďto do sušičky anebo na rám se síty, který se umístí na slunné a vzdušné místo. Nakonec se tyto plátky musí ještě dosušit v troubě. Sušené houby se ukládají do zavařovacích sklenic, odtud je každá hospodyňka má po ruce. V případě potřeby se huby zalijí horkou vodou. Ty se pak přidávají do polévek, omáček a k masu.
Houby se dají také zmrazit buďto za syrova anebo po krátkém povaření ve slané vodě. Nejprve je nutno je ale nakrájet na čtvrtky či plátky. Do mikrotenových sáčků se umísťuje menší množství hub.
Houby se také sterilizují ve sladkokyselém nálevu nebo ve vlastní šťávě. Mohou se nakládat v soli, dělají se houbové pasty, marinády či prášky. Stručně řečeno jejich použití v kuchyni je všestranné.