Kačenka česká

Kačenka česká

Verpa bohemica

Výborná jedlá houba

Klobouk / Plodnice

Klobouk je 20-40 mm vysoký a 15-25 mm široký, kuželovitě zvonkovitý, pouze k vrcholu třeně přirostlý, jinak volný, na povrchu má podélně mozkovitou orbu, medově žlutý, hnědožlutý nebo i tmavohnědý.

Hymenofor

Vnitřní volná strana je bělavá.

Košťál

Košťál je 50- 1 20 mm vysoký a 10-20 mm tlustý, na povrchu jemně sametový, až vločkatý, bílý nebo bledožlutavý, uvnitř jen v mládí řídce vatovitě vycpaný, později zcela dutý.

Dužina

Dužnina je bílá, tenká, velmi křehká, vůni a chuť má jemnou, nenápadnou.

Výtrusný prach

Výtrusný prach je jemně okrovožlutavý.

Výskyt

Roste v březnu a v dubnu v teplých listnatých lesích, na loukách a v zahradách. U nás je rozšířen zejména v teplejších nezaplavovaných lužních lesích, roztroušeně po celém území. Plodnice se objevují obvykle ve skupinách.

Význam

Je to chutná jedlá houba vhodná do polévek a na různé jiné úpravy. Na trhu je velmi vyhledávaná, protože je to první z chutných jarních hub.

Poznámka / Zajímavost

Upozornění: Kačenka česká sice patří mezi vyhledávané jedlé houby, ale u některých lidí zpusobu zdravotní obtíží v podobě žaludeční nevolnosti, které se u opakovaném požití zhoršují. Jedná se pravděpodobně o alergickou reakci.