Hřib žlutý
Boletus erythropus
Chráněná houba
Klobouk / Plodnice
Klobouk má 50-160 mm v průměru, nejprve je polokulovitý, pak klenutý a nakonec plocho-rozprostřen. Za mládí bývá sýrovožlutý až citrónově žlutý, později živější žlutá, časem dostává pomerančový nebo rezavohnědý nádech a na starších exemplářích bývají i karmínové skvrny. Na čerstvých plodnicích otlačená místa intenzivně modrají (zejména za mládí). Povrch má plstnatý, drsný, za vlhkého počasí trochu slizký, jinak však suchý, často jamkově vrásčitý.
Hymenofor
Trubky jsou 10-20 mm dlouhé, při třeně vykrojené, za mládí citronově žluté, ve stáří nazelenalé. Na řezu zřetelně modrá. Póry jsou drobné, zaobleně hranaté. Nejprve citronově žluté, později zlatožluté, až s okrovým odstínem. Po dotyku nápadně modrá.
Košťál
Košťál je 40-120 mm vysoký a 25-60 mm tlustý za mládí břichatých, až břichatě bulvovytý, v dospělosti prodloužený, vzácně válcovitý, ale vždy hrubý a na bázi špičatý. Je krásně žlutý, trochu bledší jako klobouk, často se žlutohnědými nebo hnědočervenými skvrnami. Za čerstva, zejména na mladých plodnicích po dotyku modrá. Je bez síťky, ale jemně plstnatý, na bledším podkladě vločkatý, tečkovaný.
Dužina
Dužnina je sytě-žlutá, na řezu intenzivně modrá, poměrně pevná, v bázi třeně tvrdá. Má příjemně nakyslou chuť a voní nenápadně.
Výtrusný prach
Výtrusný prach je olivový.
Výskyt
Hřib žlutý roste v od července do října ve světlých listnatých lesích, v nižších teplejších polohách, zejména pod buky, ale i pod duby.