Hřib kovář
Boletus luridiformis
Výborná jedlá houba
Klobouk / Plodnice
Klobouk má 50-150 mm v průměru, v mládí je polokulovitý, pak klenutý a nakonec plocho rozprostřený. Nejčastěji bývá tmavohnědý, pouze vzácně bledší s nažloutlým nebo načervenalým nádechem. Povrch je plstnatý, až sametový, matný, suchý a ve stáří holý. Na otlačených místech bývá tmavší, téměř černý.
Hymenofor
Trubky jsou až 30 mm dlouhé, při třeně vykrojené, žlutozelené, na řezu se zbarvují hned na modrozelenou. Póry jsou drobné, ani v dospělosti nepřesahují 1 mm v průměru; nejprve jsou žluté, brzy však až tmavě krvavě červené, ve stáří blednou a dostávají olivový odstín. Po otlačení je hnědě modrý; modré skvrny se časem mění na černohnědé.
Košťál
Košťál je 50-150 mm dlouhý a 20-40 mm tlustý, nejprve břichatých, pak prodloužený a kyjakovitý. Na vrcholu bývá žlutý, ve střední části na žlutém podkladu červeno plstnatý, tečkovaný, dole olivový a trochu plstnatý. Po otlačení hnědě modrý.
Dužina
Dužnina je sytě žlutá, na vzduchu hned intenzivně modrá. Je pevná, v bázi třeně vláknitá a tuhá. Voní příjemně, slabě houbově, chuť má nevýraznou.
Výtrusný prach
Výtyrusný prach je olivovohnědý, až tmavoolivový.
Lidové názvy
Modráček, Světlák, Němec, Komprda, Karmazín, Červené kalhoty, Jedlák, Modrák
Výskyt
Hřib kovář roste od června do listopadu v jehličnatých lesích pod smrky, ale zřídka ho lze nalézt také v listnatých lesích, zejména pod buky. Hojněji se vyskytuje v horských a podhorských krajích jako v nížinách. Je rozšířen v celé Evropě, na Kavkaze a v Malé Asii.
Význam
Dobře uvařený je jedlý a velmi chutný. Nedostatečně uvařené plodnice mohou způsobit žaludeční potíže.
Poznámka / Zajímavosti
Houbaři jej moc nesbírají, neboť je odstrašuje červená barva pórů a intenzivní modrání dužniny.