Hřib dubový

Hřib dubový - Boletus reticulatus

Boletus reticulatus

Výborná jedlá houba

Klobouk / Plodnice

Klobouk má 60-300 mm v průměru, nejprve je polokulovitý, pak půlkulatý klenutý, v dospělosti plocho-rozprostřený, barvy bledě špinavohnědé, šedoplavé až kožovohnědé, matný, jemně sametový, až plstnatý, a to poměrně dost trvalo. Na rozdíl od hřibu smrkového bývá obvykle bleději zbarvený, ve stáří za suchého počasí je často poličkově rozpukaná.

Hymenofor

Trubky jsou 10-35 mm dlouhé, při třeně vykrojené, v mládí bílé, brzy však žlutozelené. Póry jsou drobné, okrouhlé, stejně zbarvené jako trubky; otlačením nemění barvu.

Košťál

Košťál je 100-250 mm dlouhý a 20-70 mm tlustý, nejprve břichatých, až soudkovitý, v dospělosti válcovitý, celý nebo minimálně do poloviny ozdobený výraznou síťkou, která bývá nejprve krémová a postupem času hnědne. Tato síťka není nikdy tmavší než základní barva třeně, který je již v mládí hnědavý, pak skořicově nebo kožovohnědý, jednou v bledším, jindy v tmavším odstínu, ale vždy tmavší než košťál hřibu smrkového nebo březového. Na bázi bývá bělavý.

Dužina

Dužina je u celé plodnice bílá, ve stáří bělavá, nad trubkami někdy nažloutlá pod pokožkou klobouku světlehnědá. Je měkčí než dužina hřibu smrkového a často ji napadají larvy hmyzu. Má lahodnou chuť a velmi příjemnou houbovou vůni.

Výtrusný prach

Výtrusný prach je olivovohnědý nebo olivový.

Lidové názvy

Dubák

Výskyt

Hřib dubový roste v listnatých i smíšených lesích a pouze vzácně v čistých jehličnatých lesích. Plodnice se objevují od května do června a poté od konce srpna do října. Nejčastěji tvoří mykorhiza s Dubem a Bukem. Je rozšířený v Evropě, v severní Africe a v Severní Americe. U nás je v teplých oblastech všude dost hojný.

Význam

Je to jeden z nejchutnějších druhů hřibovitých hub. Lze jej upotřebit stejně jako Hřib smrkový.